St. John The Baptist Ukrainian Catholic Church in Newark NJ

Свята Тайна Єлеопомазання

Дуже часто ми священики відвідуємо хворих і уділяємо Святу Тайну Єлеопомазання. Та нажаль, багато людей мають неправильне розуміння цієї Святої Тайни. Чомусь так є, що вважають, коли священик приходить до хворого – це є ознакою того, що людина вже скоро буде відходити до вічності. І саме тоді кличуть священика, коли людина вже практично помирає. Це є помилкове твердження! Священик приходить, щоб помолитися за зцілення і уздоровлення хворого, а не за «смерть» людини. Саме і це заставило мене написати цю статтю.

Свята Церква, як добра мати дає своїм дітям найкраще – це є Святі Тайни. Знаємо, що є 7 Святих Тайн: Хрещення, Миропомазання, Євхаристія, Покаяння, Єлеопомазання, Подружжя та Священство. Основною ціллю Святих Тайн є допомогти людині в духовному зрості. Але є одна Свята Тайна Єлеопомазання, яка допомагає також і в тілесних стражданнях людини.

Господь наш Ісус Христос не тільки словами, але й ділами навчав як маємо любити ближніх, тому й сам творив багато добрих діл: чудесним способом оздоровляв хворих, очищав прокажених, сліпим привертав зір і воскрешав померлих. Отож, Свята Тайна Єлеопомазання, так як і інші Святі Тайни, була установлена самим Ісусом Христом. Про це ми явно можемо прочитати у Євангелії від Марка. Читаємо “І покликав дванадцятьох і заходився їх посилати по двох, даючи їм владу над нечистими духами…” (Мк. 6, 7), “Вони, вийшовши, проповідували покаяння і виганяли численних бісів, і намащували олією чимало хворих та оздоровляли…” (Мк. 6, 12-13). Та точніше про саму Тайну Єлеопомазання нам розповідає та навчає апостол Яків, який у своєму посланні (5, 14-16) пише: «Нездужає хтось між вами? Хай прикличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє, і молитва віри спасе недужого, та й Господь його підійме: і як він гріхи вчинив, вони йому простяться» .

Серед людей є дуже поширеним розуміння Святої Тайни Єлеопомазання як останньої Тайни, але у значені тому, що той, хто її прийме повинен померти. Одного разу я мав неприємну ситуацію, тому що мене попросили поїхати до хворого, але на жаль коли я приїхав – хворий вже помер. Запізно звернулися…

Спробую пояснити суть цієї Тайни, а разом з тим вияснити, у чому є помилка вище згаданого розуміння.

Як у Євангелії, так і у посланні Якова ми ясно бачимо, що помазування олією відбувалося над хворими людьми. Ніде не згадується про смерть. А навіть більше, “…та оздровляли …” це слова з Євангелії, а в апостола Якова “…спасе недужого і підійме його Господь”. Як бачимо, ці слова є протилежними до слова «смерть». У двох випадках сказано, що завдяки молитві над хворим та помазанням оливи хворий одужує. І що головне, одужує як від душевної хвороби, так і від тілесної. Під душевною хворобою розуміється обтяження гріхом. Звісно ж, у таких випадках маємо Тайну Покаяння, але бувають такі випадки, коли людина вже не може висповідатись. І тому після Святої Тайни Єлеопомазання людина дістає прощення гріхів.

Та крім того ми повинні знати, що Тайну Єлеопомазання може приймати лише людина, яка направду має потребу цієї Тайни. Допомогти у цьому визначені може Свята Церква через служіння священика. В євангелії від Луки 17, 11-19 читаємо: «Раз стрінуло Ісуса Христа десятьох прокажених. Їм не вільно було зближатися до людей через їх заразливу недугу. Тому вони здалека просили: «Ісусе, Наставнику, змилуйся над нами!» А Христос сказав до них: «Ідіть та покажіться священикам». Вони пустилися в дорогу і зауважили, що всі стали чистими. Один з них вернувся до Ісуса, впав Йому до ніг і дякував. А це був самарянин. Ісус сказав: «Хіба не десять вас очистилося? Де ж дев’ять? І не знайшовся між ними, щоб повернутись, Богові хвалу воздати, ніхто інший, окрім цього чужинця?» І звернувшися до того самарянина, Христос Господь сказав: «Встань, іди, віра твоя спасла тебе».

Під час цієї Святої Тайни Єлеопомазання священик використовує олію для помазання. Вже з давніх часів олія використовувалась як успішний лікувальний засіб. Однак ця олія є символом надприродних ліків, які очищають душу з гріхів і зменшують тілесні болі, а інколи, якщо цього хоче Бог, повертає здоров’я тілу.

Священик помазує благословенною олією очі, уста, вуха, ніздрі, руки, груди та ноги хворого, із застосуванням слів, порядку і способу, приписаних у літургійних книгах, при цьому проказує молитву (або форму Тайни): «Отче святий, лікарю душ і тіл, Ти послав єдинородного Твого Сина, Господа нашого Ісуса Христа, що зціляє всяку недугу і рятує від смерті, ЗЦІЛИ ПОМАЗАННЯМ ОЦИМ Слугу ТВОГО, або Слугиню ТВОЮ від тілесної і душевної немочі, і оживи благодаттю Христа Твого, молитвами Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, і всіх Святих Твоїх».

Часто в хворобі людина не може покерувати своїм життям. Отож це є обов'язком членів родини недужого, подбати про те, щоб хворий мав нагоду приступити до Святої Тайни Єлеопомазання. Часто запитують: А як часто можна приступати до цієї Святої Тайни? Відповідь є однозначна - завжди, як тільки для цього виникає потреба. Можна приймати цю Святу Тайну багато разів, а особливо в часі важкої недуги.

Користаймо з духовних скарбів які є в Святій Церкві – зі Святих Тайн, а особливо зі Святої Тайни Єлеопомазання.

о. Микола Бичок, ЧНІ